Information om betalningsanmarkningar

Vad gäller för att få ett lån?

PengarNär man ansöker om ett lån tittar långivaren på en rad faktorer för att avgöra om du får lånet eller ej. De bedömer din förmåga att betala tillbaka lånet och sannolikheten att du kommer att få problem med din ekonomi.

De tittar bland annat på din inkomst. Du måste ha råd att betala räntan på lånet och helst även amortera på det beroende på hur stort och vilken typ av lån du är ute efter.

Långivaren tar även en kreditupplysning på dig där de kan se om du har haft problem att betala tillbaka lån tidigare eller andra fodringar. Detta syns i form av betalningsanmärkningar. De kan även se hur många kreditupplysningar som gjorts på dig den senaste tiden. Många kreditupplysningar indikerar att du tagit eller försökt ta många lån den senaste tiden. Det kan försvåra möjligheten att ta nya lån.

Betalningsanmärkning

Drar du på dig en eller flera betalningsanmärkningar så kan du få problem att ta lån under de tre år som anmärkningen finns kvar. Dock finns det en chans att du kan få lån trots betalningsanmärkning. Dock får du räkna med sämre villkor och högre ränteavgifter om du inte har sköt din ekonomi tidigare. Har du betalningsanmärkning så kan du ofta ändå ta så kallade SMS lån eller snabblån. Dessa kan vara bra om du snabbt behöver en mindre summa pengar som du sedan betalar tillbaka fort igen. Tänk på att räntan på dessa lån ofta är väldigt hög.

Många traditionella banker vill inte befatta sig med låntagare med betalningsanmärkning. Dock skadar det aldrig att boka ett möte med sin bank och personligen diskutera igenom situationen. Förklara varför du drog på dig en betalningsanmärkning och övertala banken om att du numera har fått ordning på din ekonomi. Var du arbetslös när du missade att betala din räkning men numera har ett välbetalt arbete? Förklara det och chanserna ökar att du får ett lån med betalningsanmärkning. Har du varit anställd mer än ett halvår så ökar möjligheterna ännu mer.

Budget

Det är bra att på förväg tänka igenom om man har råd med ett lån eller ej. Ska man till exempel köpa ett hus och behöver ta ett lån så kan det vara bra att göra upp en budget för att se hur mycket man har råd att låna för att klara av att upprätthålla en acceptabel levnadsstandard. Behöver du hjälp med att lägga upp en budget kan du besöka Konsumentverkets hemsida där de har guider och vägledning. De hjälper dig även med standardkostnader för olika storlekar på familjen.