Billig luftvärmepump värmer ditt hem

LuftvärmepumpHär kommer du få information om billiga luftvärmepumpar så att du kan bestämma dig för vilket alternativ som passar dig bäst.

Det finns olika metoder för att värma upp ditt hem under den kalla Svenska vintern. Ett av de billigaste sättet är att använda sig av en luft luftvärmepump. Den utvinner värme ur utomhusluften och blåser sedan ut varm luft i din inomhusmiljö.

Denna metod fungerar bäst i hem med öppen planlösning eftersom luften måste kunna cirkulera någorlunda fritt för att kunna värma upp hela bostaden. Har du en mer stängd planlösning kan en luft vattenpump vara ett bättre alternativ. Den erhåller sin värme från utomhusluften på samma sätt som en luftvärmepump men värmer upp ditt hem med hjälp av radiatorer. Har du redan vattenburen värme med element installerade så kan du enkelt koppla på en luft vatten pump till ditt befintliga system och således komma undan med en billigare investeringskostnad för din nya uppvärmning.

Att ta värme från utomhusluft är ett billigt och miljövänligt uppvärmningsalternativ till din bostad. Metoden drar en del el men ger mer värme för pengarna än vad direktverkande el gör. Vid goda förhållanden kan man få ut mycket mer värme än vad man förbrukar el energi.

Nackdelen med luft luftvärmepumpar är att verkningsgraden, dvs hur mycket värme man får ut, blir sämre ju kallare det är ute. Alltså fungerar den som sämst när den behövs som mest. Dock kan man räkna med bra resultat även vid många minusgrader och det är endast under de allra kallaste vinterdagar som det kan behövas alternativa värmekällor. Väljer man en nordenanpassad luftvärmepump så kan man vara säker på att den klarar de Svenska vintrarna.

Vill man ha en bättre verkningsgrad på vintern kan välja värmepumpar som tar sin energi från andra medier än luften. Bäst fungerar en bergvärmepump som hämtar sin värme långt nere i berggrunden. Där är temperaturen alltid konstant och det spelar ingen roll om det är höst, vinter eller vår. Bergvärme fungerar lika bra ändå. Eftersom denna metod kräver att man borrar ner i berggrunden så ökar även investeringskostnaden för denna modell.

Andra billigare luftvärmepumpar som också fungerar bättre än att ta energin ur luften är till exempel sjövärmepumpar och markvärmepumpar. De tar sin energi från närliggande sjöar eller från marken, vilka båda normalt håller en högre temperatur under kalla vinterdagar än vad luften gör. Fördelen med markvärme jämfört med bergvärme är att man slipper borra utan man lägger slingor en bit ner i marken där energi sedan erhålls för att värma upp en bostad.

Det finns alltså många olika typer av luftvärmepumpar att välja med. Ha det varmt i vinter!